smestaj banja zdrelo carevkonak sl bazeniУ самом подножју хомољских планина на десетак километара од Петровца на Млави налази се Бања Ждрело. Геотермални извор је непосредно поред пута који иде према Жагубици и Бору на самом уласку у Горњачку клисуру. Из бушотине избива јак млаз термоминералне воде чија температура на површини воде износи око 40° C степени. Вода долази са дубине од 180 м где температура прелази 80° C степени. Пошто пролази кроз хладне слојеве земље, на површини постиже и задржава константну температуру од 40° C и лети и зими.

Oва термо-минерална вода изузетног хемијског састава и карактеристика припада групи олигоминералних сулфидних хомеотерми. Захваљујући својој температури и хемијском саставу ова вода се према налазима Института за физикалну медицину и рехабилитацију Републике Србије, као и завода за интерне болести „Др Властимир Годић“ из Београда може успешно користити и у терапијске сврхе као допунско средство при лечењу запаљенског реуматизма (реуматоидни артритис, Бехтревљева бол), екстраартикуларног реуматизма (фибриозити, миозити, паникулити, тендинити) последица траума и стања после прелома костију и хируршких интервенција на коштаном систему.

Захваљујући свом изузетном хемијском саставу ова вода се успешно користи и у лечењу кожних болести, екцема, гљивичних обољења псоријазе, зацељује ране, а после купања у овој води кожа постаје меканија и затегнутија.

Налази се у ненасељеном реону у равници Млаве између села Мало Лаоле, Ждрело и Велико Лаоле.
Надморска висина равнице Млаве на локалитету извора је 170 м а планински врх на 3 км одатле има висину 825 м.

Foto - Ivica J. i Ana M. Štamparija ADD VERT